Opis projekta

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE IN PREHRANSKA VREDNOST MLADE LISTNATE ZELENJAVE GOJENE NA PLAVAJOČEM SISTEMU

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.

UNIVERZA V LJUBLJANI, BIOTEHNIŠKA FAKULTETA

Mentorica: izr. prof. Nina Kacjan Maršić, BF UL, Oddelek za agronomijo nina.kacjan.marsic@bf.uni-lj.si


Mlada listnata zelenjava predstavlja bogat vir pomembnih vitaminov (C in E), kakor tudi snovi z antioksidativnim delovanjem (polifenoli, različna barvila), zato je povpraševanje po tovrstni pridelavi zelo razširjeno. Mlado listnato zelenjavo sestavljajo različne rastlinske vrste zelenjave (solata, endivija, špinača, rukvica, mizuna, blitva, rdeča pesa, redkvica). Zanjo je značilno, da jo porežemo, ko ima razvite prve prave liste. Njeno gojenje je enostavno, lahko v šotnem substratu, še lažje pa na hidroponskem plavajočem sistemu.


Dijaki in dijakinje se bodo v projektu seznanili s pripravo plavajočega hidroponskega sistema in hranilne raztopine, z osnovnimi opravili za gojenje mlade listate zelenjave (setev, oskrba, rez - pobiranje) in osnovnimi analitskimi postopki določevanja barvil (klorofila, betalainov, karotenoidov), vitamina C in E ter skupnih fenolnih spojin. Pridelek bodo ovrednotili količinsko in kakovostno.


Povezave na splošen opis tematike:

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_lamut_andreja.pdf

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/md_kastelec_irena.pdf

http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/15545/Polifenoli-v-sadju-in-zelenjavi


Projektno delo je za dve osebi. Terminski plan in program dela bomo uskladili naknadno.