Opis projekta

Pametna hiša

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.

Pametna oziroma inteligentna hiša je hiša prihodnosti. Gre za hišo v kateri je nameščena pametna inštalacija. Namen nje pa je samodejno izvajanje opravil, s katerimi prihranimo električno energijo.  To je sistem, v katerega so povezani različni elementi, kot so:

·       Mikrokrmilnik ( Arduino mega )

·       Vmesnik za povezavo med krmilnikom in pametnim telefonom ( HC-05 )

·       Senzorji,  v najinem primeru PIR senzor ( senzor gibanja ), senzor svetlobe, DHT11              ( senzor za temperaturo in vlago ), končna stikala in stikala

·       Aktuatorji , kot so električna ključavnica, ventilatorji, grelna telesa, motorji in releji

Ti pa v  hiši poskrbijo za varnost, udobje in varčevanje. Upravljate pa jo lahko z enostavno aplikacijo. Pametne hiše oziroma inteligentne inštalacije lahko poskrbijo za ogrevanje glede na izbrano temperaturo, prilagodijo spuščanje senčil na oknih, zapiranje oken, glede na svetlobo in senzorje gibanja za prižiganje luči, zaznajo požar ali vlom in vas o tem lahko tudi obvestijo. Zunanjost pametne hiše pa je enaka navadnim hišam, razlikujejo se le v tehnološki opremi, ki je skrbno načrtovana in tehnološko zelo dovršena. Ta oprema pa omogoča avtomatizacijo različnih vsakodnevnih opravil in upravljajo z napravami v hiši in v njeni neposredni okolici. Poleg tega bo vzpostavitev komunikacije med bluetooth vmesnikom in pametnim telefonom.