Opis projekta

Gledališka dejavnost na Gimnaziji Ledina

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.

Na Gimnaziji Ledina imamo dve gledališki skupini: dramsko skupino Carpe diem in francosko dramsko skupino La Comédie pas française. 

Dramska skupina Carpe diem ima na šoli dolgoletno tradicijo. Vsako leto, že več kot dvajset let, dijaki pod vodstvom mentorice pripravijo gledališko predstavo v slovenščini. Dogodek je vsako leto namenjen dijakom Gimnazije Ledina  in vsem zaposlenim. Vsaj ena od predstav pa je namenjena širši javnosti.

Francoska dramska skupina La Comédie pas française na šoli deluje že več let. Mentorica je učiteljica francoščine na šoli, redno pa sodeluje s francosko govorečimi strokovnjaki za gledališče. Dijaki, ki se pri pouku učijo francosko kot drugi tuji jezik, vsako leto uprizorijo predstavo v francoščini pred domačim občinstvom in se udeležujejo gostovanj v Franciji ali drugih državah, kjer nastopajo pred frankofonsko publiko.

Dijaki se k obema dejavnostma priključijo sami ali pa njihov poseben talent opazi mentor pri pouku ter jih povabi k sodelovanju. Vaje imata obe skupini praviloma enkrat tedensko, pred predstavo pa pogosteje. Na šoli nimamo lastnega odra, zato sodelujemo z različnimi zavodi (Bunker, JSKD, Dijaški dom Tabor), ki nam omogočajo najem dvorane in tehničnega osebja.

Mentorici redno izpopolnjujeta svoje znanje na področju gledališča in pridobljene veščine prenašata na nadarjene dijake.