Opis projekta

Evropski parlament in Svet Evrope v Strasbourg

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.

V januarju 2020 v okviru projekta SKOZ organiziramo strokovno ekskurzijo v Strasbourg, kjer bomo obiskali Evropski parlament in Svet Evrope, sprejela pa nas bosta tudi tam delujoča dr. Milan Brglez, evropski poslanec, in g. Andrej Slapničar, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetu Evrope.

 

Predvideni udeleženci ekskurzije:

· 38 dijakov (Gimnazija Vič, Gimnazija Kranj, Gimnazija Škofja Loka, Gimnazija Ledina), 

· 5 profesorjev 

· in strokovni vodja ekskurzije, izr. prof. dr. Boštjan Udovič s FDV UL.

 

Dijakom in spremljevalnim mentorjem bo obisk evropskih institucij v Strasbourgu omogočil dr. Milan Brglez, poslanec v Evropskem parlamentu; iz svojih namenskih sredstev nam prijazno pokrije stroške prevozov (avtobus za 50 potnikov, prevoz do Strasbourga in nazaj ter vsi vmesni prevozi do hotela oz. centra mesta), stroške dveh nočitev z zajtrkom ter stroške enega kosila v Evropskem parlamentu za vse udeležence. Za druge stroške prehrane poskrbijo udeleženci sami.

 

Na ekskurziji bomo spoznali vlogo in pristojnosti Evropskega parlamenta ter Sveta Evrope. Seznanili se bomo z delom in nalogami evropskega poslanca dr. Milana Brgleza ter g. Andreja Slapničarja, izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetu Evrope. 

 

Naš strokovni vodič bo izr. prof. dr. Boštjan Udovič s FDV UL, s Katedre za mednarodne odnose in Centra za mednarodne odnose. Že med potjo nam bo kaj več povedal o delovanju Evropskega parlamenta, diplomaciji EU, diplomatskih in konzularnih odnosih, o delovanju Evropskega sodišča za človekove pravice, lahko pa ga kaj vprašamo tudi o mednarodni politični ekonomiji.

 

Časovni potek:

· sreda, 15. 1. 2020: v večernih urah (predvidoma okoli 21. ure) odhod avtobusa s parkirišča Dolgi most, nočna vožnja proti Franciji;

· četrtek, 16. 1. 2020: v dopoldanskem času sprejem pri dr. Brglezu, ogled Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kosilo v parlamentu; po kosilu namestitev v hotelu, večerja v mestu v lastni režiji; prenočitev z zajtrkom v hotelu na obrobju mesta;

· petek, 17. 1. 2020:  v dopoldanskem času obisk Sveta Evrope in sprejem pri g. Andreju Slapničarju, ki je izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije pri Svetu Evrope; kosilo in večerja v mestu v lastni režiji; prenočitev z zajtrkom v hotelu na obrobju mesta;

· sobota, 18. 1. 2020: pri zajtrku odločitev, ali si še kaj spotoma ogledamo, nato odhod z avtobusom domov.

 

Zainteresirani dijaki Gimnazije Vič se prijavijo pri koordinatorici ekskurzije Alenki Mozer, oz. pri profesorju sociologije, dr. Matjažu Poljanšku, ki bo tudi udeleženec ekskurzije.  Uradno se bodo dijaki v nadaljevanju prijavili preko platforme projekta SKOZ, kjer bodo navedli nekaj kratkih misli, zakaj jih ta ekskurzija zanima, kaj želijo izvedeti novega o teh evropskih ustanovah in o delu evropskih poslancev oz. veleposlanika. Podobno bodo potekale prijave na drugih gimnazijah.

 

Ljubljana, 27. 11. 2019

 

Alenka Mozer, koordinatorica ekskurzije v Strasbourg v projektu SKOZ