Opis projekta

IJS - 3-D tiskanje

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.


Odsek: K7 - Odsek za Nanostrukturne materiale, Luka Kelhar


Naslov: 3-D tiskanje


Opis: 3D tiskanje je v zadnjih nekaj letih doživelo velik razmah. Cenovna dostopnost komercialnih tiskalnikov za tisk plastičnih izdelkov se je spustila na raven, ki je dostopna širokemu krogu posameznikov. Danes komercialno dostopna tehnologija omogoča dodajalno tri-dimenzionalno (3D) grajenje objektov iz 3D virtualnih modelov iz najrazličnejših vrst materialov od polimernih mas in gume do kovinskih in keramičnih materialov.


Na Institutu Jožef Stefan smo opremljeni za tisk plastičnih polimerov z dodajanjem staljene plasti preko sistema ekstruder-šoba (FDM), tiskamo pa tudi druge snovi, ki med tiskanjem spremenijo agregatno stanje. V sklopu raziskovalne naloge se bodo dijaki spoznali z uporabo različnih materialov in različnih parametrov tiskanja, kot tudi z načrtovanjem in praktično izvedbo 3D tiska na predlaganem 3D modelu.


Rok prijav: 25. 5. 2018.

Največje število dijakov: 2 (v primeru večjega števila prijavljenih dijakov bo izveden izbor)

Delo profesorjev, ki bodo sodelovali pri raziskovalni nalogi v vlogi šolskega mentorja, bo sofinanciral SKOZ.


Izvajanje eksperimentalnega raziskovalne naloge je možno v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami (konec avgusta/jesenske počitnice) ali med šolskim letom. V primeru opravljanja eksperimentalnega dela v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami krijemo stroške bivanja v Dijaškem domu Vič.