Opis projekta

IJS - Ali naši pripomočki za čiščenje zob vsebujejo koloidno srebro?

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.

Odsek: K7 - Odsek za Nanostrukturne materiale, Anja Drame


Naslov: Ali naši pripomočki za čiščenje zob vsebujejo koloidno srebro?


Opis: Uporaba srebra sega daleč v zgodovino. Iz njega so izdelovali kovance in nakit, široko pa so ga uporabljali tudi v zdravstvene in higienske namene, ker ima srebro dobre antibakterijske lastnosti. Antični Grki in Rimljani so uporabljali srebro za izdelovanje posod in s tem preprečevali rast bakterij in upočasnili kvarjenje hrane. V prvi polovici 19. stoletja so srebro uporabljali kot nadomestilo za antibiotike.


Koloidno srebro je suspenzija zelo majhnih delce in ionov srebra. V začetku 20. stoletja je njegova uporaba kot razkužilo zaradi razvoja drugih učinkovitih pripravkov močno upadla, vendar ga kljub dvomu o varnosti uporabe za zdravje  še vedno lahko najdemo tržišču. Zaradi majhnosti koloidnih delcev (nanometri) je detekcija njihove prisotnosti zelo težavna.


Dijaki se bodo spoznali s kolorimetrično metodo, ki temelji na spremembi barve enega izmed reaktantov. Metoda omogoča prepoznavanje prisotnosti koloidnega srebra že v zelo v majhnih koncentracijah. Kot vzorce bomo uporabili pripomočke za čiščenje zob (ustna vodica, zobna pasta) z vsebnostjo srebra in druge pripomočke, ki jih vsakodnevno uporabljamo doma.


Število dijakov je omejeno, rok prijav: 25. 5. 2018.

Največje število dijakov: 2 (v primeru večjega števila prijavljenih dijakov bo izveden izbor)

Delo profesorjev, ki bodo sodelovali pri raziskovalni nalogi v vlogi šolskega mentorja, bo sofinanciral SKOZ.

Izvajanje eksperimentalnega raziskovalne naloge je možno v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami (konec avgusta/jesenske počitnice) ali med šolskim letom. V primeru opravljanja eksperimentalnega dela v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami krijemo stroške bivanja v Dijaškem domu Vič.