Opis projekta

IJS - Kaj nam pove zven materialov?

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.


Odsek: K7 - Odsek za Nanostrukturne materiale, Matej Kocen


Naslov: Kaj nam pove zven materialov?


Opis: Vsi imamo svoj glas, tudi materiali okoli nas. S svojim zvenom nam povejo veliko o svojih lastnostih. Kovine in keramika proizvedejo visoke tone, med tem ko mehkejši les in plastika oddata tone nižjih frekvenc.

Z dijaki bomo v raziskovalni nalogi spoznavali mehanske lastnosti različnih materialov. Pojasnili bomo, zakaj krožnika ne moreš zlomiti, ko pade na tla, se pa razleti. Spoznali bomo tehniko impulznega vzbujanja, s katero lahko določimo elastične lastnosti materiala. Z malim kladivcem udarimo po materialu, ki zazveni, zvok zabeležimo z mikrofonom in dobljeno informacijo uporabimo za izračun lastnosti materiala. Poleg modula elastičnosti bomo izmerili tudi trdnost in se naučili trdnost materialov oceniti po občutku. V delu bomo uporabili napravo RFDA-MF za merjenje ekscitacije zvoka materiala, z napravo Galdabini bomo izmerili upogibno trdnost. Vklopili pa bomo tudi lastne občutkeŠtevilo dijakov je omejeno, rok prijav: 25. 5. 2018.

Največje število dijakov: 2 (v primeru večjega števila prijavljenih dijakov bo izveden izbor)

Delo profesorjev, ki bodo sodelovali pri raziskovalni nalogi v vlogi šolskega mentorja, bo sofinanciral SKOZ.

Izvajanje eksperimentalnega raziskovalne naloge je možno v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami (konec avgusta/jesenske počitnice) ali med šolskim letom. V primeru opravljanja eksperimentalnega dela v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami krijemo stroške bivanja v Dijaškem domu Vič.