Opis projekta

IJS - Sintetiziraj svoj dragulj

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.

Odsek: K7 - Odsek za Nanostrukturne materiale, Hermina Hudelja

Naslov: Sintetiziraj svoj dragulj

Opis: Med drage kamne prištevamo diamante, rubine, smaragde in safirje. Kot pove že samo ime, so ti materiali dragoceni zaradi dobrih mehanskih in optičnih lastnosti. Kljub temu, da so v naravi redki, pa je nekatere izmed njih mogoče pripraviti v laboratoriju, torej sintetično.

V raziskovalni nalogi se bomo osredotočili na pripravo rubinov in safirjev. Ta dva dragulja sta primarno sestavljena iz aluminijevega oksida (Al2O3) in majhne količine različnih ionov, kot so kromovi, vanadijevi, titanovi, železovi itd.. Ti ioni dajejo prepoznavno rdečo bravo rubinu, ter barve od klasične modre do roza in rumene pri safirju. Metode, ki jih bomo spoznali, bodo zajemale pripravljanje suspenzij Al2O3, mešanje oz. mletje prahov, sušenje s pomočjo zmrzovanja, temperaturno obdelavo (sintranje) in končno mehansko obdelavo vzorcev.

http://gemologyproject.com/wiki/index.php?title=Causes_of_color

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025540810002011?via%3Dihub.Število dijakov je omejeno, rok prijav: 25. 5. 2018.

Največje število dijakov: 2 (v primeru večjega števila prijavljenih dijakov bo izveden izbor)

Delo profesorjev, ki bodo sodelovali pri raziskovalni nalogi v vlogi šolskega mentorja, bo sofinanciral SKOZ.

Izvajanje eksperimentalnega raziskovalne naloge je možno v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami (konec avgusta/jesenske počitnice) ali med šolskim letom. V primeru opravljanja eksperimentalnega dela v strnjeni obliki med šolskimi počitnicami krijemo stroške bivanja v Dijaškem domu Vič.