Opis projekta

Mars Rover 2018/2019

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.
Časovno obdobje

Stopnja

Aktivnosti

September, oktober 2018

1

Naročanje vseh potrebnih delov in prilagajanje delov za obdelavo

Načrtovanje padala

Oktober, November 2018

2

Montaža delov - motorji, ogrodje, glava, vzmetenje

Testiranje elektronike izven robota

Prenos programske kode in osvojitev osnovnega razumevanja kode in nastavitve

Načrtovanje padala in izračuni

November, december 2018, Januar 2019

3

Sestava mehanskih delov

Prilagoditev  elektronike in testiranje zunaj robota

Prenos programske kode, razumevanje kode

Izdelava padala in simulirano testiranje

Januar, februar, marec, april 2019

4

Sestava celotnega robota

Sestavljanje elektronskih komponent izven robota

Prilagajanje programske kode

Testiranje padala in popravki

April, maj 2019

5

Testiranje in kalibracija celotnega robota z vsemi deli

Testiranje padala

Junij 2019

6

Popolnoma funkcionalen robot s padalomIzdelava v šestih stopnjah


Ko bo rover izdelan, želimo simulirati realno uporabo, zato je plan izdelati padalo, s katerim bi roverja poslali z letala na odročno mesto, od koder bi se rover samostojno odpeljal.
  • Izdelava padala
Zaradi vsestranskosti, dostopnosti, preprostosti in zmožnosti nadgradnje lastnih sprememb so za možgane roverja določili Raspberry Pi. Odprtokoden repozatorij projekta zahteva osnovno znanje operacijskega sistema Linux in programskega jezika Python.
  • Software
Čeprav je veliko delov že pripravljenih za takojšnjo sestavo, je potrebno nekatere dele nadgraditi. Splošna izdelava zavzema rezanje kovin z žago ali dremlom, vrtanje, piljenje in brušenje za čiščenje in skrb za varnost roverja.
  • Mehanika
Komponente kot so motorji, baterije in krmilniki za motorje zahtevajo znanje kot je spajkanje, ožičenje, odprava napak v vezjih in električna varnost projekta.
  • Elektrika
Projekt zajema delo v štirih sklopih:


Posebnost projekta so tehnični približki resničnemu roverju. Med plezanjem čez ovire sistem vzmetenja omogoča, da je vseh šest koles roverja neprestano na tleh, diferencialno vrtenje pa zagotovi mehanski prenos teže z ene strani na drugo. Posebno krmiljenje določa, kako so kolesa obrnjena in kako hitro se bo vsako izmed njih obrnilo.
NASIN Jet Propulsion laboratorij želi navdušiti nadobudne ustvarjalce, da raziskujejo in se učijo o robotiki in našemu sončnemu sistemu na praktičen način. Nižji strošek izdelave takšnega robota zagotavlja večjo dostopnost in vključevanje mladih v tehnološke projekte.

Glavna ideja odprtokodnega, naredi sam, projekta je izdelava roverja s šestimi kolesi, ki ga je NASA izdelala z željo po raziskovanju Marsovega površja nadgrajenega s padalom. Izdelava je mladim prijazna in širši publiki dostopna, saj je poleg navodil, kako sestaviti takšnega robota,  na voljo tudi seznam vseh potrebnih komponent in skice vseh delov, ki jih izdelovalci naredijo sami.