Opis projekta

»NoVIČke« avdiovizualni ustvarjalni program 2018/2019

Za prijavo na projekt se morate prijaviti ali pa registrirati.
Ta projekt se je že zaključil.

PODROČJE DEJAVNOSTI:     Umetnost

ČASOVNI OBSEG DEJAVNOSTI:     Celoletne aktivnosti za nadarjene dijake

ČAS IN KRAJ IZVAJANJA:     Gimnazija Vič, druge lokacije snemanja, od avgusta 2018 do julija 2019, vsak teden po 3 ure

PREDVIDENO ŠTEVILO UDELEŽENCEV NA ENI IZVEDBI:     do 10 dijakov na šolsko leto


Opis programa

Cilj programa je spoznavanje filmske in televizijske obrti. Dijaki dobijo priložnost, da s svojimi sovrstniki sodelujejo pri izdelavi šolske televizijske oddaje. Delo v skupini posnema profesionalno delovno okolje, predstavlja pa tudi varno okolje za učenje in izražanje, spodbuja pa tudi medsebojno sodelovanje in komunikativnost, ki je pogoj za nastanek večine avdiovizualnih del. Program letno napravi dve šolski televizijski oddaji, ki pokrivata dogajanje na šoli, hkrati pa delujeta tudi kot trajni dokument kulturne dediščine Gimnazije Vič.

Oddaja NoVIČke je tematsko osnovana kot dokument aktualnih dogodkov, ki se odvijajo na Gimnaziji tekom celotnega šolskega leta in perečih problemov ali pohvalnih omemb dijakov, ki so del dijaške skupnosti. Oddaja ima tudi segment oglasov, kjer dijaki dobijo priložnost, da ustvarijo reklamo, ki je običajno tematsko zasnovana kot parodija sodobnih reklam in predstavlja možnost za igrano kreativnost v sicer dokumentarnem delu.


Načrt dela

Za vse dijake je predviden strukturiran proces izdelave šolske televizijske oddaje. Oddaje služi kot orodje učenja osnov filmske in televizijske produkcije. To delo vključuje pisanje scenarijev za šolsko oddajo, načrtovanje dela od predvizualizacije do finalizacije celovitega izdelka; snemanje prispevkov za oddajo in snemanje studijskega dela oddaje, montažo oddaje v digitalni montažni sobi in predvajanje končnih izdelkov na platnu v šolski dvorani. Poleg dela na oddaji so dijaki deležni tudi sistematičnega podajanja informacij iz področja scenaristike, produkcije, režije, snemanja, montaže in informacijske tehnologije.